Десетте най-хитри вида шпионска техника, създавана някога за тайни агенти и детективи – II

Нашата обиколка в света на шпионската техника, която се е използвала от видни детективи и тайни агенти продължава с осмо място, на което е

8. Microdot camera
Този вид камера е била широкоразпространена сред детективи и тайни агенти по време на Студената война. Характеризира се с това, че с нейна помощ са се правили компроматиращи снимки на важни документи, и след това по химичен начин текста е бил толкова смаляван, че спокойно заемал размерите на точка. Което пък правело лесно пренасянето на дадено съобщение или откъс от документ от едно място до друго без някой дори да заподозре какво пренася.

7. Предавател в ток на обувка
Хитро изобретение, с което са се проследявали хора. Специално това изобретение е било използвано от тайните служби и детективи в Румъния, поради което през 70-те години на миналия век, западни агенти не са искали да си пазаруват дрехи от там при посещения на северната ни съседка. Мислейки, че имало възможност да станат обект на конспирации, те държали дрехите им да идват от Западна Европа.

6. Енигма
Това е било устройство, което се смята, че са притежавали единствено германците през Втората световна война. Неговата цел е била да се дешифрират получените съобщения от един до друг щаб на Германия, които са били нарочно засекретени, заради това да не могат да се прочетат от съюзническите сили.

Следва…

No comments:

Post a Comment