Детективът и човешката природа

Човекът е същество, което има изградени навици и трудно се отказва от тях. Ето това е нещото, което един детектив трябва винаги да помни, когато започва да води разпит. Поради тази причина, той трябва добре да разбере същината на човешката природа. Трудно е да накарате някой да си признае нещо, ако не сте наясно с това, което го движи да прави нещата, които върши.


В повечето случаи хората правят разни неща, заради четири основни фактора: пари, свобода, репутация или защита.

Ако един човек е застрашен от фалит и голяма загуба на пари, то той може да извърши много глупости, които в иначе нормално положение дори не би му дошло на ума на извърши. Може и до убийство да стигне. Парите по принцип са движещата сила на човечеството, така че никога не се учудвайте, че те са причината за нечие злодаяние, защото следващия път може и на вас да се случи.

Заради свободата си още историята помни как много хора и нации са водили войни и са  убивали. Нашата история също помни такива случаи, които са влезли в учебниците ни по история. Няма българин, който да не знае историята на петвековното иго, и какви са били действията, извършени от народа ни, докато то е траело. Така, че поне тук няма нужда да давам обяснение, за това, на което е способен човек, чиято свобода е ограничена.

Репутацията е доста коварно нещо. С най-прости думи можем да я обясним като “нещата, които си мислят за нас околните”. Т.е. това да се влияеш от чуждото мнение, което едва ли не ви дава насоки в живота. Често репутацията е чисто професионална, ако бивш служител подаде оплакване, заради неспазени уговорки, репутацията на фирма “Х” ще бъде съсипана и т.н. Репутацията е движещата сила в бизнеса, тя е тази, която кара потребителите да ви предпочетат пред конкуренцията. Затова и толкова хора и бизнесмени я пазят като зеницата на окото си. Дотолкова, че да извършат престъпление – било то криминално или финансово – престъплението си е престъпление.

И остава последния фактор, който определя човешкото поведение. Хората, които се чувстват застрашени по някакъв начин – било то физически, психически или чрез трети лица, също могат да извършат много застрашаващи околните и незаконни действия. Престъпления от самозащита са най-често срещаните и те донякъде биват оправдани. Всичко това е част от човешката природа, която ако един частен детектив успее да изучи и най-вече и той да следва, ще бъде наистина номер едно в своята среда.

Другото, което той или тя трябва да следва, е никога при разпит на заподозрян да не показва емоциите си. Емоциите го правят уязвим. Нормално е разпитвания да излъже, не бива обаче в момента, в който разбере детектива, че лъже да го посочи да викне “Лъже! Лъжец!”. Трябват стабилни доказателства за това. Хората лъжат не само, когато са виновни, те лъжат и тогава, когато смятат, че са в опасност, а един изнервен човек насреща им наистина може да се асоциира с голяма опасност.

Ето защо детективът трябва да се научи да се владее. Да помни, че никога при никакъв случай не бива да се ядосва или да губи самообладание. Все пак детективът също е човек и всички тези фактори, които разгледахме са в пълна сила и за него. Но успее ли да се дистанцира поне малко, тогава вече има респект в очите на разпитвания или виновника. 

No comments:

Post a Comment