Десетте най-хитри шпионски джаджи, създавани някога за детектив - I

Националният музей на шпионското изкуство в Щатите, представя своята уникална изложба на колекция шпионски джаджи, които всеки детектив би си мечтал да притежава. Или поне с колекционерска цел, тъй като някои от експонатите са от средата на миналия век и вече отдавна не са конкурентни на новите условия и технологии.

Шпионските джаджи на музея, които се представят под егидата на ФБР, са принадлежали на руските шпиони по време на Студената война и Втората световна война.

И поради това, че шпионите живеят и работят навсякъде около нас /според многото филми с такава тематика, които сме гледали/, то трябва да сме запознати с обектите на тяхната работа, шпионски джаджи, средствата, с които са научавали тайни, недостижими за никой друг.

10. Червило-пистолет
Запознатите с шпионските средства, признават, че този експонат е класика в шпионажа. Той е малък и много добре замаскиран като обикновено дамско червило. Представлява обаче доста смъртоносен аксесоар за разкрасяване, тъй като всъщност е пистолет с един изстрел и доста смъртоносно попадение. Дължината му е 4.5 милиметра. С него може да се стреля само един път. Не може да се презарежда. Но честно казано не е и нужно. Способността му да не пропуска се подсилва от ефекта на изненадата. Открит е в агент на КГБ в средата на 60-те години на миналия век.

9. Скрита камера в палтото
Това е джаджа, която и днес почти всеки детектив може да притежава, но разбира се различен модел. Точно тази камера е модел F-21 е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина. За да направи своята снимка или запис, детектива или шпионина е трябвало само да натисне кабела на клапата и фалшивото копче отваря лещата, която пък прави снимка. 

Скритите, портативни камери могат да бъдат ползвани и днес на множество ключови места, на важни събития от национално значение, като например политически митинги без да бъдат засечени.

Следва…

No comments:

Post a Comment